Szabad Szoftver blog

A Szabad Szoftver mozgalom az általunk használt programok szabadságáról szól.

Tudnivalók

Címkék

Hasznos linkek

Szabad Szoftver Alapítványok

A GNU (a GNU Nem UNIX) operációs rendszer

Mi a Szabad Szoftver?

2008.05.20. 16:19 evenorbi

A mai világban kiemelt jelentőséggel bír a számítástechnika a mindennapi életünkben. Tele vagyunk elektronikai cuccokkal, amelynek jelentős részük szoftverrel is fel van vértezve.

Egy szoftvernek négy feltételnek kell megfelelnie, hogy szabad szoftvernek nevezhessük:

  • a program szabadon felhasználható bármilyen célra
  • szabadon tanulmányozható és módosítható legyen a program forráskódja (ehhez előfeltétele, hogy hozzáférhető legyen az adott program forráskódja)
  • szabadon terjeszthető legyen, hogy ezzel is segíthessünk a környezetünkben élőknek
  • szabadon bővíthető legyen a program, és ezeket a fejlesztéseket szabadon lehessen továbbadni (ehhez előfeltétele, hogy hozzáférhető legyen az adott program forráskódja)
A szabad szoftver arról szól, hogyan élhetünk szabadon, megkötések nélkül, a számítástechnikában (vagy bárhol, ahol számítógépes program fordul elő), és ebből hogyan profitálhatunk saját magunk és a körülöttünk lévő emberek (ami az internet világában nyílvánvalóan már nem csak a szomszédunkat jelenti).

Ezzel a bloggal kívánom felhívni a figyelmet erre a modern világbeli problémára. Azért indítok külön blogot, hogy minden egyes hanggal erősebbek legyünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr87478763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása